Castellano

 

 

Escultures
Atuells
Plaques
Etnico
Enllaços

EVA SOLÁ, ESCULTURES CERÀMIQUES.

Una formació eclèctica per crear peces úniques.

Eva Solá Miralles és una escultora atípica nascuda a Barcelona el 1968. Procedent d’una família de l’antiga burgesia catalana amb arrels a Terrassa, inicia la seva formació a l’Escola Oficial d’Arts i Oficis de Barcelona, “la Llotja”, on s’especialitza en joieria i aprèn tècniques fonamentals, com el domini de les ceres per fer-ne plasmació en metalls nobles. Més tard, ja a l’Escola Massana de Barcelona, també desenvoluparia les seves innates aptituds per al disseny en joieria.

De tarannà inquiet i constantment atreta per temes diversos, creix el seu interès per la fusió entre especialitats diferents; això la porta a estudiar escultura durant dos anys a l’Escola Industrial de Barcelona. Així és com descobreix el món del modelat en argila, que l’apassiona per la ductilitat i la porta a especialitzar-se, en el mateix centre, en la tècnica de la ceràmica, sempre orientada a l’escultura i a la creació de peces úniques.

L’esperit de la transgressió.

Solá es digna besnéta de Joan Solá Mestres, fundador del primer centre de cinematografia espanyola, primer a Barcelona i posteriorment a Madrid, Filmax. Però amb qui potser mostra més afinitats és amb la besàvia, la saragossana Teresa Romero, una dona extraordinària que va ajudar al seu home, en Joan, a realitzar els primers documentals feministes del país.

Teresa Romero es va dedicar, entre d’altres activitats culturals, a la pintura. Va organitzar exposicions i esdeveniments i es va relacionar amb pintors de l’escola impressionista tan reconeguts com Joaquim Sunyer, amic íntim de la familía. De les nombroses excentricitats de Teresa Romero potser podríem destacar en Billy, un orangutà que va adoptar com a mascota i que finalment va cedir al Zoo de Barcelona.

El món sencer per bagatge.

Les escultures ceràmiques de Solá  són la plasmació volumètrica d’un autèntic quadern de viatges vital. A Marroc, Turquia, Israel, Egipte i Jordània es va impregnar de la terra en totes les seves possibilitats cromàtiques, de la olor de les espècies, de l’arqueologia com a referent i escola d’aprenentatge. A Uruguai, Argentina, Brasil i Xile va descobrir la naturalesa brutal i salvatge com a font d’inspiració, el mestissatge, la fusió de pensaments, formes de expressió artística i ritmes musicales. A Índia, Nepal i Cambodja va topar amb una part d’ella mateixa que desconeixia, va aflorar el seu vessant més espiritual i va gaudir d’experiències inoblidables. La va impresionar la tècnica pictòrica dels maies a Mèxic, Guatemala, Honduras i Belice, així com la solidesa de l’arquitectura inca a Perú i Bolívia. Es va encomanar de la vitalitat de Cuba, Nova Iork i Nova Orleans i es va enamorar de Roma, Amsterdam i París, que tants referents culturals li oferien.

Sens dubte, Eva Solá és una artista de llarg recorregut. I encara li queda molt per viure.

  

[ Escultures ] [ Atuells ] [ Plaques ] [ Etnico ] [ Enllaços ]

Copyright (c) 2006 Eva Solá. Tots els Drets Reservats.
eva@evasola.es